1. Home
  2. Wie zijn wij
  3. Lissa Zeviar - Oprichtster

Lissa Zeviar - Oprichtster

Ik ben geboren in Montreal, Canada. Mijn ouders zijn doof en ik gebruik sinds mijn 8ste maand gebarentaal. Ik ben gediplomeerd American Sign Language tolk en woon sinds 2005 in Nederland. Ik ben de troste moeder van 2 zoons en heb bij beiden erg genoten van alle voordelen die Babygebaren oplevert.

Toen ik net in Nederland was, was ik verrast dat er geen babygebaren-programma werd aangeboden en dat er maar een boek verkrijgbaar was in het Nederlands. Dit boek bleek bovendien een Nederlandse vertaling te zijn van een Amerikaans programma dat American Sign Language (ASL) gebruikt en voor de vertaling zijn de gebaren niet in de Nederlands Gebarentaal (NGT) vertaald. Dat was voor mij de reden om het eerste Babygebaren boek te schrijven voor de Nederlandse markt, met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Mijn boek verscheen in 2008 en werd uitgegeven door Bruna.

Na jaren ervaring als Babygebaren Docent in kleinere kring, was ik in 2009 toe aan een nieuwe uitdaging en wilde ik mijn kennis gaan delen en Babygebaren groter maken en bekendheid krijgen in heel Nederland. Ik geniet enorm van het trainen van professionals en met elke nieuwe opleiding die ik geef, leer ik zelf weer veel bij en raak ik steeds weer opnieuw geïnspireerd.

Een andere passie van mij is spreken in het openbaar. Ik ben gevraagd te spreken op congressen, in ziekenhuizen en op studiedagen en deel iedere keer opnieuw met veel plezier mijn dromen en ideeën met mensen uit de meest uiteenlopende werkvelden. Ik heb de bijzondere kans gekregen, en met beide handen aangegrepen, om meer dan 700 mensen bij TedxAmsterdam te vertellen over het gebruik van Babygebaren en waarom ik denk dat iedereen kan profiteren van het kennen en gebruiken van gebarentaal.

Babygebaren is de eerste stap in de communicatieontwikkeling van een kind. Ik vind het belangrijk dat een kind in de moedertaal leert communiceren, dat geldt voor het spreken en dus ook voor het gebaren. Bovendien is Babygebaren, wanneer je de Nederlandse Gebarentaal gebruikt, ook een manier om in contact te komen met de dovengemeenschap en andere gebarentaalgebruikers. Hoe meer de horende gemeenschap in staat is vanzelfsprekend contact te leggen met de dovengemeenschap, hoe makkelijker het voor doven en slechthorenden zal zijn om deel uit te maken van een gezamenlijke maatschappij in Nederland.

Ik heb Babygebaren in Nederland opgericht en nu zijn we met elkaar Babygebaren Nederland geworden.

Lissa Zeviar bij TedX Amsterdam 2012: The Art of Sign Language.

Aanmelden Nieuwsbrief

Vul hieronder jouw emailadres in:


We vertellen je het laatste nieuws rondom cursussen en babygebaren.

top